Jubileumjaar voor De Biergrens!

In 2017 viert De Biergrens haar 20-jarig jubileum!

Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen er in juli een interview met 5 (oud-)medewerksters van De Biergrens in Ons Weekblad. 

We schuiven geheel in stijl aan. De medewerksters van De Biergrens hebben het voor uw correspondent speciaal ingericht : een speciale spreekruimte. Nou ja ruimte , het beter te spreken van een ruime spreekkamer. Te midden van stapels kratten, bierglazen en honderden flesjes speciaal bier heeft men speciale zitjes gecreëerd: 2 bierbakken met daarop een Dommelsch kussentje. En het moet gezegd: het zit niet onaardig maar tijdens het gesprek blijkt toch dat een ‘Hollands’ kussentje en Belgische bierkratten niet helemaal accorderen ! Maar niet getreurd het werd een gezellig onderonsje met 5 medewerksters die het niet onder stoelen of banken staken wat hun passie was en is.

Het gesprek begint met een uitsmijter van jewelste: Het is dankzij Den Belze Bruurs dat wij een plek  hebben veroverd in het Baarlese. Zo’n uitspraak vraagt om een verklaring. Wat gebeurde er namelijk? Louis Hoefnagels, eigenaar van een drankenhandel in Weelde, had het initiatief genomen om in Baarle te beginnen met de verkoop van speciale bieren. Jarenlange ervaring in de drankenhandel, gekoppeld aan een grote passie voor speciale bieren, waren de basis van dit nieuwe initiatief. Hij huurde een bedrijfshal op de hoek van de Molenstraat en Donkerstraat en startte met De Biergrens. Een naam die een begrip werd. En dit niet alleen vanwege het feit dat landsgrens door het bedrijfspand liep maar ook vanwege het gegeven dat er kennelijk geen grenzen bestonden aan het aantal verschillende speciale bieren die er te koop werden aangeboden bepaalden de naam. Bij de start waren er dat er al zo’n 300 en nu, 20 jaar later, zijn er dat meer dan 600 speciale bieren!!

Twintig jaar geleden was Den Belze Bruurs een begrip als het om Belgische bieren ging. Een begrip dat dat drie weken na de opening van De Biergrens zomaar verdween. Den Belze Bruurs stopte namelijk met zijn activiteiten! En daarmee had De Biergrens, spreekwoordelijk, zijn plaats in Baarle e.o. meteen veroverd. En daar was drie weken eerder zeker geen sprake van. Het was zondermeer een uitdaging om er mee te beginnen. 

Een passie

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de 5 medewerksters altijd met veel inzet en daaraan gekoppeld arbeidsplezier gewerkt hebben. Het is niet zo dat ze alle 5 het vertrouwde gezicht zijn voor de klanten van De Biergrens. Jeanine Kools, Karlien Vermonden en Dorien Vermonden (respectievelijk 14, 3 en 7 jaar in dienst) zijn momenteel ‘het gezicht’ van De Biergrens.  Hilde van Bavel was het die 20 jaar geleden als het ware in ‘het diepe’ werd geworpen en ruim 12 jaar figuurlijk boetseerde aan het groeiende succes van de jonge onderneming. Ook Caroline Boomaars werkte er vanaf het begin een 7-tal jaren als jobstudent om, na korte omzwervingen elders, daarna weer terug te keren bij Drankengroothandel  Hoefnagels in Weelde om van daaruit, evenals haar collega Hilde, o.a. de voorraden in Baarle op peil te houden.

Ze hebben ook ‘merkwaardige’ ontwikkelingen  voorbij zien komen. Zo was in de beginjaren Palmbier niet aan te slepen, terwijl het nu helemaal ‘uit ’is. Eenzelfde lot was bijv. ook  Tuborg  beschoren.

Ze kennen hun klanten. Immers tijdens het gesprek komen ze langs….hij die altijd zijn bak Jupiter ipv Jupiler komt halen. Campingasten blijken ook trouwen bezoekers. Het is zelfs zo dat meerdere zomergasten zich eerst melden bij De Biergrens met ‘Zo vrouwtje we zijn er weer’ of “T’is weer zomer!” en bij het sluiten van het seizoen nog even het statiegeld komen innen….

20 jaar … dat gaan we vieren !

 Het twintigjarig bestaan  gaat men op zaterdag 5 en zondag 6 augustus vieren met een bijzonder evenement. Er wordt een speciale tent geplaatst waar men het vakmanschap van enkele van de beste Belgische brouwerijen kan proeven en waar het verhaal van de ambachtelijke brouwer verteld wordt. Men heeft hiervoor een kleine greep gedaan uit het grote assortiment van De Biergrens. Dat tegelijkertijd  ‘Baarle Proeft’ wordt georganiseerd in het centrum van Baarle ziet men als een versterking voor beide organisaties. “We hebben het zelfs op onze flyer vermeldt”, klinkt het in koor! Ze voegen er wel aan toe dat bij hun het accent ligt op ‘bier proeven’, nieuwe dingen laten ervaren. Het is zelfs zo dat er geen muziek klinkt. Maar de smaakpapillen hun werk laten doen zal de nodige reacties van de echte kenners en de ‘amateurgenieter’ losmaken, zo vernemen we. Of dat waar is… daarvoor zal ik zelf zeker gaan kijken en …. proeven.

Toeristische waarde

We nemen afscheid en stappen over de getrokken grenslijn, in de nationale kleuren geschilderd, om dan meteen te horen ‘o, ja dat is ook nog bijzonder…. Dat hadden we ook nog moeten vertellen..’ Talloze foto’s zijn er gemaakt op die grenslijn door Chinezen en Japanners. Onlangs waren er nog opnamen voor het programma ‘Geloof en hoop liefde ‘ en het blijkt dat ook ‘Time Magazine’ en ‘The New-York Times’ uitgebreid aandacht hebben besteed aan dit bijzonder grensgeval dat De Biergrens is.